Karpuzun Faydaları

karpuzun faydaları

Karpuzun Faydaları

Yaz sıcağında soğuk soğuk yediğimiz tatlı ve sulu karpuz gibisi yoktur. Peki yerken bizi ferahlatan bu lezzetli meyvenin karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türüdür.

Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde yetişir

Kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir.

Karpuzun %88’i sudur. Karpuzun 100 gramında 26 kalori vardır. Son derece düşüktür. Ancak karpuzla ilgili bilinmeyen bir bilgi de karpuzun en yağlı meyve olmasıdır. Miktarı çok düşük olsa da bu gerçektir..

 

 

Karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuz çok iyi bir idrar söktürücüdür.
Vücuttaki atık maddeleri, bağırsakları ve kanı temizler.
Kalbi koruyucu etkisi de vardır.Karpuzun içeriğinde bulunan yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Karpuz, soğuk algınlığına iyi gelir
Cinsel gücü arttırır.
Vücuda zindelik, serinlik ve ferahlık verir.

 

Börekleri çalıştırarak böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur.
Kemik gelişimini de destekler.
Karpuzu aç iken tüketmek, içerdiği yararlardan azami şekilde faydalanmanızı sağlayacaktır.
Likopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Likopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.

Karpuzdan en iyi şekilde faydalanmak için yemeklerden önce ve mümkün olduğunca kabuklarının iç kısmı ile birlikte yemek daha faydalıdır.

 

Karpuz, güçlü bir antioksidandır

 Cve A vitaminleri açısından oldukça zengindir. Özellikle beta-karoten deposu olarak bilinir.

Likopen olarak bilinen bir antioksidan karpuzda bol miktarda bulunur. Bu antioksidanlar vücutta dolaşırken zararlı maddeleri etkisiz hale getirir. Bu zararlı maddeler kolesterolün kan damarlarına yapışmasına neden olur kalp krizine yol açabilir. Karpuzdaki antioksidanlar bu maddelere karşı savaşır. Likopen karpuzda da bulunan ve meyveye kırmızı rengi veren bir antioksidandır. Likopen prostat kanseri riskini de azaltır.

 Karpuz terleme sebebiyle kaybettiğimiz sodyum ve potasyum yönünden de zengindir.

 Enerji üretimi için gerekli olanB vitamini karpuzda bol miktarda bulunur. Gıda uzmanları karpuzda özellikle B6  ve B1 vitaminlerinin bulunduğuna dikkat çekmektedir.

 Karpuz kişinin hararetini alan ve serinletici etki gösteren bir meyvedir.

 Karpuzda bulunan antioksidanlar astım, kolon kanseri, kalp rahatsızlıkları, romatoid arteritve prostat kanseri riskinin azaltılmasında yardımcı olur.

Karpuz, yüksek miktarda Su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.

 

Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil mat olmasına ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısmının kolayca çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına, beyaz veya yeşil olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesini istedi.

 

Eğer sizde tariflerinizi sosyallezzet.com da paylaşmak isterseniz ücretsiz facebook ile giriş yapıp tarif yazarı olabilirsiniz.
Bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın :
facebook.com/sosyallezzet
instagram.com/sosyallezzet
twitter.com/sosyallezzet
youtube.com/sosyallezzet

 

Katagoriler: Genel

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap!

Bir cevap yazın

Not: Web sitesinde ilgili yorumlar tavsiyeler yazarların kendi görüşlerini yansıtır, sosyallezzet.com'un görüşlerini yansıtmaz. Üyelerin hakaret, küfür ve kaba ifade kullanmaları yasaktır. Site yönetimi uyarı veya açıklama yapmadan herhangi bir yorumu silme hakkını saklı tutar.

Email hesabınız yayınlanmayacak! Gerekli alanları doldurunuz. *

*
*