İstanbul’un 5 Tarihi Şekercisi

İstanbul’un 5 Tarihi Şekercisi

Şekerleme ve lokum satan dükkanlar bizim için hayatımızın en tatlı anılarına şahit olmuştur. Bayramlar, düğünler, kız isteme gibi en mutlu hatıralarımızın vazgeçilmezi olan şekerlemelerin satıldığı İstanbul’daki en köklü mekanları sizler için derledik:

istanbul-sekerleme

  1. Hicipoğlu Şekercisi:

İstanbul, yüzyıllardır Anadolu’dan göç edip gelen sayısız aileye ev sahipliği yapmıştır. Göç dalgası sırasında Kastamonu İnebolu’dan gelenlerden biri de Hicipzade Mustafa Efendi’dir. 1745 yılında önce helva yaparak, ardından da lokum yapıp satarak ticaret hayatına başlayan Hicipzade Mustafa Efendi, kısa sürede sarayın da dikkatini çekmeye başlamış ve rivayete göre Hicipzade’nin helvalarından tadan 1. Mahmut “Ağzıma bayram geldi.” diyerek huzuruna çağırmış ve onu taltif etmiştir.

Yaklaşık 270 yıl ve 6 kuşak boyunca hizmet veren Hicipoğlu Şekercisi en iyi lokum ve şekerlerin adresi olarak bugün İstanbul Eminönü’nde Küçükpazar Mahallesi Kıbleçeşme Caddesi Numara 30’da ağızları tatlandırmaya devam etmektedir.

  1. Ali Muhiddin Hacı Bekir Efendi:

İstanbul’da en eski tarihi şekerlemeci neresidir diye soracak olursanız akla ilk gelen yer Kastamonulu Hacı Bekir Efendi’nin 1700’lerin son çeyreğinde Bahçekapı’da açtığı şekerci dükkanıdır. Ünü kuruluşunu takip eden sonraki yüzyılda öyle bir artmıştı ki padişah 2. Mahmud’un Hacı Bekir Efendi’yi sarayda şekercibaşı olarak vazifelendirdiği ve sarayın ihtiyacı olan tüm şekerlemeleri onun imalathanesinden aldırdığı söylenir. Hacı Bekir Efendi’nin ünü bununla da sınırlı kalmamış devrin ünlü ressamlarından Amadeo Preziosi tarafından portresi çizilmiştir.

Hacı Bekir Efendi’nin ölümünden sonra önce oğlu Mehmed Muhittin Efendi, onun ardından da torunu Ali Muhiddin işleri yürütmeye devam etti. Günümüzdeki Ali Muhiddin Hacı Bekir Efendi ismi de dededen toruna bu üç kuşağın isimlerini temsil etmektedir.

Günümüzde Bahçekapı’daki mağazaya ek olarak Karaköy’den Galata’ya; Beyoğlu’ndan Kadıköy’e; Tepebaşı’ndan Pangaltı’ya; oradan Çarşıkapı ve Parmakkapı’ya kadar birçok noktada şubeler açmıştır. Merkez mağazası ise Pendik’te Dumlupınar Mahallesi, Ankara Caddesi üzerindedir.

sekerlemeciler

  1. Şekerci Cafer Erol:

Özellikle akide şekerleriyle ün yapan Şekerci Cafer Erol 1807 yılında başladığı şekercilik serüvenini beşinci kuşak torunlardan Cafer Erol’un dükkanı Kadıköy’e taşımasıyla birlikte günümüze kadar burada faaliyetine devam etmektedir. Sadece akide şekerinin 25 farklı çeşidinin sunan Şekerci Cafer Erol misyonunu geçmiş tatlar ile gelecekteki tatlar arasında bir köprü görevi üstlenmek olarak belirlemiştir.

Merkez mağazası bugün Kadıköy Yasa Caddesi Numara 19’da bulunan Şekerci Cafer Eol’un Göztepe, İstinyepark, Bakırköy, Acıbadem’de de 4 farklı şubesi daha bulunmaktadır.

  1. Şekerci Hafız Mustafa:

İstanbul’a sarraflık yapma niyetiyle gelip Bahçekapı Eminönü’nde 1864 yılında dükkan açan İsmail Hakkı Zade oğlu Hafız Mustafa ile birlikte dükkanında akide şekeri yapmaya başlamıştır. Hatta Hafız Mustafa’nın poğaçayı ilk bulan kişi olduğu iddia edilmektedir. Şekerci Hafız Mustafa işinde o kadar başarılı olmuştur ki Cumhuriyetin ilk yıllarında Avrupa’da düzenlenen çeşitli lezzet yarışmalarında 11 madalya kazanmıştır.

Günümüze kadar el değiştirerek gelen işletme, tarihi dokusunu bozmadan Bahçekapı Eminönü’nde Hobyar Mahallesi Hamidiye Caddesi 84 numaralı dükkanıyla birlikte Sirkeci, Sultanahmet, Taksim şubeleriyle de müşterilerini bekliyor.

  1. Altan Şekerleme:

1865 yılında Karagözlü Emin Bin tarafından kurulan Altan Şekerleme özellikle çeşit çeşit imal ettiği akide şekerleriyle tanınmıştır. Hac görevini yerine getirmek üzere Mekke yolculuğuna çıkmadan önce oğlu Mustafa Altan’a üç kese altın bırakarak dükkanın devam etmesini vasiyet eden Karagözlü Emin Bin Hicaz’da vefat etmiş; dükkanı ise önce oğul Mustafa Altan, sonra da Abdullah Altan ve en son Hakan Altan işletmeye devam etmiştir.

Şubesi bulunmayan Altan Şekerleme, günümüzde Eminönü Kantarcılar Caddesinde hizmet vermektedir.

Katagoriler: Lezzetli Mekanlar

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap!

Bir cevap yazın

Not: Web sitesinde ilgili yorumlar tavsiyeler yazarların kendi görüşlerini yansıtır, sosyallezzet.com'un görüşlerini yansıtmaz. Üyelerin hakaret, küfür ve kaba ifade kullanmaları yasaktır. Site yönetimi uyarı veya açıklama yapmadan herhangi bir yorumu silme hakkını saklı tutar.

Email hesabınız yayınlanmayacak! Gerekli alanları doldurunuz. *

*
*